Skip to content

Kærlighed er svaret, målet og midlet

 

 

Artikel til bladet Lys-Strejfet, juni 2001

Til at få bedre forhold i alle områder af livet – forholdet til dig selv, din krop, dit helbred, dine forhold til andre, dit arbejde, din økonomi, din bolig o.s.v. 

Kærlighed kan flytte bjerge. Kærlighed tåler alt, overvinder alt …. Ja, kærlighed til dig selv og andre virker helbredende både fysisk og psykisk. Ja, faktisk bliver nyforelskede mennesker ikke så nemt syge, og hvis de var syge, bliver de ofte raske.

Men vi er ikke afhængige af at skulle være nyforelskede, for at opleve den helbredende og berigende kærlighed.

Vi er opvokset med næstekærlighedsbudet – ”du skal elske din næste som dig selv”. Ofte bliver de sidste 3 ord ”som dig selv” dog glemt og vi lærer, at det er prisværdigt at ofre sig for andre, ikke at være selviske, egoistiske o.s.v. Problemet er bare, at hvis vi ikke elsker os selv, så kan vi heller ikke ubetinget elske andre. Og ægte kærlighed er ubetinget kærlighed. Så tag fat ved roden, elsk og ær dig selv.  Og det bedste ved at starte med dig selv er, at du ikke behøver at vente på kærligheden, du bliver uafhængig af andres følelser og handlinger. Du bliver fri i kærligheden. En positiv bivirkning af at fylde sig selv med omsorg og kærlighed er i øvrigt, at man slet ikke kan lade være med at give kærligheden videre til andre.

Lige før jeg fyldte 30 år havde jeg et fysisk og psykisk sammenbrud. Jeg var virkeligt langt nede. En af mine kolleger kom og stak mig en bog ”Helbred dit liv” af Louise Hay, med ordene – prøv at læse denne bog – måske synes du den er vanvittig – så kan du bare give mig den tilbage – ellers hvis du synes om den, så lån den så længe du har brug for den.

Og jeg kunne bruge den – den hjalp mig til at få fat i kærligheden til mig selv – og jo mere jeg arbejdede med positive kærlige bekræftelser og læste i bogen – jo bedre fik jeg det. Samtidig skete der, det magiske at kærligheden begyndte at strømme ind udefra. En veninde sendte mig ”Den positive jantelov”. (ex. står der: Du skal vide du er noget værd i dig selv. Du skal vide at der er andre, der har brug for dig o.s.v.)  Mine naboer, fra Pakistan, Libanon og Peru kom med lækker mad og anden omsorg (uden jeg på noget tidspunkt havde bedt om det, eller fortalt, hvordan jeg havde det.) Fra en veninde i USA fik jeg et kærligt og opmuntrende brev o.s.v.

Da jeg startede på arbejde igen, sang jeg de positive kærlige bekræftelser medens jeg cyklede ud og hjem.

Siden har jeg gang på gang oplevet, hvordan kærlighed udretter mirakler i mit liv.

Adskillige år senere i forbindelse med at nogle gamle traumatiske oplevelser fra barndommen kom frem til overfladen for at blive bearbejdet – fik jeg samtidig dette digt – disse ord – til at vise mig vejen:

 • Kærlighed er svaret
  Kærlighed er målet
  Kærlighed er midlet
  Kærlighed til alt
  Kærlighed fra alt
  Alt er kærlighed
 • Kærlighed er stien
  Kærlighed er vejen
  Jeg er kærlighed
  Du er kærlighed
  Alt er kærlighed
 • Kærlighed til livet
  Kærlighed er givet
  Kærlighed til dig
  Kærlighed til mig
  Alt er kærlighed
 • Kærlighed i enhed
  Kærlighed i althed
  Kærlighed i ét
  Kærlighed i alt
  Alt er kærlighed.                April 1996. Annalise Stourup

Og ved at arbejde med de smertefulde oplevelser med kærlighed kunne jeg bearbejde de første lag.

Men tro nu ikke, at kærlighed indebærer udelukkelse af andre følelser, som f.eks. vrede og sorg.  For der findes ikke forkerte eller dårlige følelser – det kan være at nogen er mere ubehagelige end andre, men det gør dem ikke forkerte. Og min erfaring er, at med accept og kærlighed også til de ”sorte får” i følelsesregistret, kan vi opleve deres konstruktive kraft – ex. vreden – den sunde vrede, som vi har brug for bl.a. til at sætte grænser, forsvare os selv og andre, at handle, at sige til og fra.

I mit eget terapiarbejde med mine traumatiske barndomsoplevelser havde jeg i første omgang kun kontakt med sorg og angst, som jeg helede med kærlighed. Siden hen fik jeg kontakt med en kolossal vrede, som jeg rasede ud, så var der igen plads til kærligheden.

Såvel i mit eget personlige udviklingsarbejde, som i mit arbejde med klienter oplever jeg at accept og kærlighed til dem og alt, hvad de er og har med sig, kan skabe det rum, hvor selv det mest smertefulde og pinlige kan forløses  og transformeres til ressourcer. At fortidens smerte kan blive til en smuk skinnende perle, ligesom i perlemuslingen.

Der findes masser af enkle kærlighedsøvelser; f.eks. spejløvelsen, hvor du stiller dig foran et spejl og kigger dig selv dybt i øjnene, mens du siger  ”Kære (dit navn), du er helt i orden som du er og jeg elsker dig virkelig”.

Eller prøv mindst 1 gang om dagen at spørge dig selv – og her dit hjerte – hvad du har allermest brug for lige nu og prøv at følge hjertets råd – også når det beder om hvile og ro, hvor du synes, der er en masse du burde gøre. Slet gerne ordene ”Bør, skal, er nødt til” fra din ordbog og erstat dem med ”at have lyst til  og at vælge”.

Og prøv at forestille dig at du sender kærlighed til alt og alle omkring dig, både dem du i forvejen elsker eller godt kan lide og dem du har det svært med, også til din bank og dine kreditorer, det gør underværker.

Følgende bekræftelse fra Louise Hays bog har jeg brugt igennem længere tid og den kan varmt anbefales Alt hvad jeg behøver kommer til mig – alt hvad jeg har brug for at vide er åbenbaret for mig – alt er godt i mit liv – for jeg er et elsket barn af universet og universet tager sig kærligt af mig – nu og til evig tid.”    – men hvis ordene ikke lyder rigtigt for dig, så skift ud med andre positive, kærlige ord, som du finder bedre. 

Annalise Stourup de Molade er uddannet Life-Coach fra Alfa-Omega Instituttet og arbejder som psykoterapeut og coach i København og Nyrup (Midtsjælland) og pr. telefon med individuelle, par og grupper samt med foredrag og kurser indenfor personlig udvikling og vækst og leder den 2-årige uddannelse til Intuitiv Coach og Livsvejleder. Ring for nærmere information på tlf. 27 57 35 02